Każdy, kto kiedykolwiek miał możliwość spróbowania najprawdziwszej włoskiej pizzy wie doskonale, że smakuje ona wyśmienicie. W dużym stopniu będzie to zawdzięczać składnikom użytym do wytworzenia, w tym również serowi mozzarella. Mozzarella włoska stosowana jest jednak nie tylko na pizzach, ale jest też świetnym dodatkiem do sałatek i przekąsek, świetnie się też komponuje z różnymi innymi ciepłymi daniami. Charakterystyczne białe kulki w zalewie zna większość z nas, gdyż znaleźć je można w każdym sklepie spożywczym. Jednak najczęściej produkowane są one przez firmy z danego kraju, i w praktyce jeśli chodzi o smak jedynie przypominają one oryginalne wyroby z Włoch.
Szczególnie że Włosi mają parę interesujących odmian tego sera, jakie powinny zasmakować wszystkim jego miłośnikom. Wytwarzanych między innymi, tak jak to wszystko się zaczynało, z bawolego mleka, które zawiera znacznie więcej tłuszczu. Przez to mozzarella buffala ma lekko kwaskowy, delikatny posmak, idealnie pasujący do wielu potraw. Doceniana wśród smakoszy także jest mozzarella fior di latte. Ona z kolei wytwarzana jest z krowiego mleka, ale jedynie w kilku regionach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Wszystkim się zajmują rzemieślnicy z lokalnych wiosek, którzy wszystko robią w sposób ręczny, bez wykorzystania maszyn i urządzeń. Na pewno warta spróbowania będzie też mozzarella burrata, która w sobie zawiera maślany środek. Jest to rezultatem dodania przy produkowaniu śmietanki, tworząc w kulce niedużą kieszonkę wypełnioną płynem.
+Tekst Sponsorowany+