Niewiele osób nie będzie wiedzieć, czym jest mozzarella. To charakterystyczny rodzaj sera, przede wszystkim używany do włoskich dań. Z tego właśnie rejonu Europy wywodzi się początek historii. Jej stworzenie przypisywane jest już dawnym Rzymianom, a produkt ten w dalszym ciągu jest kojarzony właśnie z południowymi regionami Włoch. Prawdziwa mozzarella włoska ma śnieżnobiałą barwę, jest sprężysta i wilgotna.
Dysponuje również włóknistą strukturą, która pozwala swobodnie urywać kawałki. Właśnie od tego odrywania pochodzi nazwa sera – włoski czasownik mozzare właśnie oznacza odrywanie. W miękkiej formie świetnie sprawdza się w różnych sałatkach, w szczególności w popularnej Caprese. Ale znacznie częściej jest ona używana do najróżniejszych ciepłych dań, w tym rzecz jasna do pizzy. To właśnie płynna mozzarella będzie się ciągnąć w charakterystyczne nitki po ugryzieniu każdego kawałka. Mozzarella stała się popularna między innymi jako dodatek pizzy, serwowanej na całym świecie w wielu rożnych wersjach.
Z tego powodu najczęściej jest ona wytwarzana z tańszego mleka krowiego. W tej formie dysponuje ona delikatnym smakiem. Warto wiedzieć jednak, że produkty włoskie oryginalne wciąż są tradycyjnie wytwarzane z mleka bawolic. Ten gatunek nazywa się mozzarella buffala i jest bardziej wyrazisty w smaku. Cieszy się mniejszą popularnością z uwagi na wyższe ceny i mniejszą powszechność. Jeszcze mniej znana jest mozzarella burrata. To tak samo pyszny ser podpuszczkowy, ale wyróżniający się kremowym, półpłynnym środkiem w którym się znajdują kawałeczki mozzarelli. To ser świetnie się nadający do sałatek lub zjedzenia solo, z dodatkiem oryginalnej oliwy włoskiej i pomidorków.
+Tekst Sponsorowany+