Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Włoskie potrawy są znane i cenione na całym świecie, sporo osób uważa że jest to najsmaczniejsza kuchnia. Z jednej strony wydają się proste i łatwe do przygotowania, lecz w wielu przypadkach nie do końca się to jednak udaje. Należy bowiem pamiętać, że sekret tych dań się bierze z dwóch głównych rzeczy. Pierwszą z nich są przepisy, udoskonalane przez pokolenia kucharzy. O ostatecznym smaku często decydują niuanse, i dlatego tak dużej liczbie osób nie wychodzi to tak jak by chciały.

Kolejną ważną rzeczą są składniki używane do przygotowania, a włoscy kucharze nie idą na żaden kompromis. Jeżeli danie ma tak smakować jak smakuje w Rzymie, Neapolu czy Mediolanie, to muszą być do niego użyte najlepsze jakościowo produkty włoskie oryginalne. Żadne substytuty czy podróbki nie zapewnią tak wyjątkowego smaku, nawet jeżeli się będą podobnie nazywać. Będzie to nawet dotyczyć takich składników jak pomidory, mąka czy makaron, a już w szczególności serów. Praktycznie każdy, kto miał ją okazję spróbować potwierdzi, że prawdziwa mozzarella włoska zupełnie inaczej smakuje niż mozzarelle, jakie są produkowane przez rozmaite firmy nie pochodzące z Włoch. Często takie firmy korzystają ze wsparcia włoskich fachowców, ale na końcową jakość mocno też wpływa mleko. Włosi hodują w tym celu specjalne rasy, wypasane niejednokrotnie w górskich dolinach, i to mleko ma bardzo duży wpływ na ostateczny smak sera.

Najpopularniejszy rodzaj mozzarelli produkuje się z mleka pochodzącego właśnie od krów. To daje biały kolor i dużo delikatności, i to właśnie taka odmiana spotykana jest najczęściej. Ale coraz większą popularnością wśród smakoszy cieszy się także mozzarella bufala. Do wytwarzania tego sera kuchnia włoska producent używa mleka pochodzącego jedynie od bawolic, hodowanych w zaledwie kilku rejonach kraju. Dzięki większej zawartości tłuszczu w bawolim mleku ta wersja mozzarelli będzie dużo bardziej wyrazista, posiada lekko kwaśnawy smak i zawiera w sobie dużo więcej cennych składników odżywczych.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY