Od wielu lat produkty włoskie oryginalne cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Wynika to z paru aspektów. Przede wszystkim wytwarzane są one jedynie z najlepszej jakości składników naturalnych. Receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie, przez co zawsze smakują one doskonale.
Szczególnie chętnie są wybierane sery, w tym obowiązkowa w przypadku każdej pizzy mozzarella włoska. Standardowa mozzarella wytwarzana jest z mleka pasących się na włoskich łąkach krów, ale są też gatunki, jakie wytwarza się z mleka innych zwierząt. Mozzarellę bardzo łatwo rozpoznać, ponieważ ma kształt płaskiej kulki o średnicy kilku centymetrów. Taka kulka jest biała i ma delikatną, miękką strukturę. Tak samo delikatny jest jej smak, przez co sprawdza się doskonale zarówno na pizzy, jak również w formie dodatku do sałatek czy kanapek. Ale warto też się przyjrzeć jej pozostałym, równie ciekawym odmianom.
Na przykład mozzarella burrata jest bardzo podobna do zwykłej, ale ma zawiera maślane, płynne wnętrze. Jest to rezultatem sposobu jej produkowania, na którym jest dodawana niewielka ilość śmietanki. I to właśnie dzięki niej dostaje ona charakterystyczny smak, od jakiego pochodzi też jej nazwa. Jeśli ktoś będzie chciał skosztować czegoś bardziej oryginalnego, to dla niego świetnym rozwiązaniem będzie mozzarella buffala. Ten gatunek sera jest wytwarzany z mleka bawolego, zawierającego w sobie znacznie więcej tłuszczu, co przyczynia się do kwaskowego posmaku.
+Tekst Sponsorowany+