Włoska kuchnia nie bez powodu cieszy się tak wielką popularnością na całym świecie. Oferuje ona z jednej strony bardzo smaczne i pożywne dania, ale z drugiej cechują się one dużą prostotą. To ta prostota właśnie jest jednym z sekretów wyjątkowego smaku, ale równie ważne znaczenie będą też miały stosowane składniki. Te muszą być naprawdę bardzo dobrej jakości, zdecydowanie najlepiej jeśli będą to włoskie produkty premium.
Mają one bardzo charakterystyczny smak, z tego też powodu ciężko je zastąpić czymś innym. Dotyczy to rozmaitych serów i szynek, lecz również oliwy czy makaronów. Szczególne znaczenie w kuchni włoskiej odgrywa mozzarella włoska, która dostępna jest w sporej ilości rodzajów. Najbardziej popularna odmiana tego sera jest produkowana z krowiego mleka, i ma postać miękkich, niedużych kulek, włożonych do słonej zalewy. Bardzo dobrze się nadaje jako dodatek do pizzy i innych ciepłych dań, ale sprawdza się też na kanapkach czy w sałatkach.
Sporym zainteresowaniem zaczęły się także cieszyć mozzarelle produkowane z mleka bawolic. Jeszcze całkiem niedawno uznawane one były za gorsze jakościowo produkty, lecz teraz zyskały spore uznanie ze względu na dużo głębszy, intensywny smak. Z mleka krowiego wyrabiana także jest mozzarella fior di latte, uznawana jest ona za produkt wegański, ponieważ do jej wytworzenia produkty włoskie producent nie stosuje zwierzęcej podpuszczki. Wiele takich oryginalnych produktów kupić obecnie można w dobrych sklepach spożywczych, tak więc jeśli ktoś będzie chciał, to bez problemów znajdzie co mu będzie potrzebne.
+Tekst Sponsorowany+