Smakosze wiedzą bardzo dobrze, że na prawdziwej pizzy znaleźć się mogą wyłącznie produkty włoskie oryginalne. Dotyczy to w szczególności mozzarelli, która jest jednym z najczęściej spożywanych gatunków sera pochodzących ze słonecznej Italii. Większości z nas mozzarella włoska będzie się kojarzyła ze sprężystymi, białymi kulkami o średnicy kilku kilometrów. Ten rodzaj sera wytwarzany jest z mleka krowiego, które pochodzi od specjalnie wyselekcjonowanych ras, co ma ogromne znaczenie dla ostatecznego smaku.
Ser ten lekko się strzępi, co jest rezultatem jego procesu produkcji. W identyczny sposób wytwarzana jest mozzarella buffala, tyle że w jej przypadku wykorzystuje się bawole mleko. Posiada ono nieco większą ilość tłuszczu, co przekłada się na ostateczny, naprawdę charakterystyczny smak. Mozzarella ta jest trochę kwaskowa, lecz równocześnie wyrazista. Jeszcze do niedawna nie była zbyt ceniona przez klientów, ale w ostatnim czasie zaczyna się to bardzo zmieniać.
Duże znaczenie dla tej popularności mają też zdrowotne właściwości, przede wszystkim niższa zawartość cholesterolu. Jeśli pojawi się u kogoś na talerzu mozzarella burrata, to nie mając wiedzy co to będzie można się mocno zdziwić. Ten gatunek sera wygląda z kolei identycznie jak tradycyjny, ale w środku posiada kieszonkę wypełnioną gęstą śmietanką. Śmietanka ta zapewnia maślany, tak charakterystyczny aromat, tak lubiany przez wielu smakoszy. Mozzarella burrata wytwarzana jest z krowiego mleka, według przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów.
+Tekst Sponsorowany+