Pizza jest daniem, które chyba wszystkim smakuje, dlatego też jest ona popularna na całym świecie. Sekret smaku tej potrawy tkwi przede wszystkim w dobrze zrobionym cieście, ale równie ważne są też składniki o odpowiedniej jakości. A pośród nich należy szczególną uwagę zwrócić na ser, kucharze z Włoch wykorzystują tu przede wszystkim mozzarellę.
Klasyczna mozzarella włoska dysponuje delikatnym smakiem, posiadając jednocześnie sprężystą, ciągnącą się konsystencję. Mimo że pozornie jej zrobienie nie powinno stanowić poważniejszego wyzwania, to tak naprawdę sytuacja wygląda inaczej. Żeby rzeczywiście ten ser miał taką strukturę i smak jak być powinno, to potrzeba mnóstwo praktyki i doświadczenia. Z tego też powodu nawet jeśli się zobaczy w sklepach jakieś mozzarelle wykonane przez rodzimych producentów, to raczej nie będą one smakować tak jak produkty włoskie oryginalne.
Z takich też powodów do dobrej pizzy nie stosuje się raczej serów mających wątpliwy smak, a jedynie pochodzące z Italii. Najczęściej wybierana przez kupujących mozzarella produkowana jest z mleka pochodzącego od krów, przez co jej smak jest bardzo delikatny. Ale odmian mozzarelli jest znacznie więcej, i można je coraz częściej kupić także w naszych sklepach. W ostatnich czasach rosnącym zainteresowaniem cieszy się mozzarella burrata, mająca dodatkowo śmietankę. Ta jest dodawana podczas produkcji, dzięki czemu w środku kulki tworzy się niewielka torebka wypełniona ciekłą zawartością.
Kulki tej odmiany mozzarelli wyglądaj identycznie jak normalnej, lecz po przekrojeniu wypłynie z nich maślana ciecz. Warto również spróbować mozzarelli wyrabianej z prawdziwego mleka bawolic, która uważana jest aktualnie za ser o najwyższej jakości. Wytwarzana przecież od lat mozzarella buffala stosunkowo niedawno dopiero zdobyła swój status, ponieważ wcześniej nie była doceniana. Mleko bawole posiada znacznie większą zawartość tłuszczu, z takich też powodów robione z niego sery posiadają lekko kwaskowy, charakterystyczny smak.
+Tekst Sponsorowany+