Włochy są znane z różnych przepysznych potraw, pośród jakich niewątpliwie światową sławę zdobyła pizza. Lecz jeżeli ma ona smakować tak jak powinna, to koniecznie trzeba do jej wytworzenia użyć najlepszych jakościowo składników, w tym również takich jak mozzarella włoska. Mozzarelle wytwarzane są w wielu krajach, i w wielu przypadkach udało się otrzymać rzeczywiście satysfakcjonujący smak. Lecz z wielu powodów nawet nie ma co ich porównywać do tego, co mogą zaoferować producenci z Włoch, niejednokrotnie wytwarzający swoje sery zgodnie z tradycyjnymi recepturami.
Bierze się to nie tylko z mleka o dobrej jakości, pochodzącego od bydła wypasanego w czystych rejonach kraju, lecz również przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów. Typowa mozzarella buffala jest wytwarzana jedynie z mleka które dają bawolice. To mleko zawiera nieco większą zawartość tłuszczu, z tego też powodu charakteryzuje się nieco kwaskowym, a jednocześnie naprawdę delikatnym posmakiem.
Buffala jest nazwą zastrzeżoną wyłącznie dla wybranych rejonów Włoch, ale kupując ten rodzaj sera można się spodziewać bardzo dobrej jakości. Jeśli ktoś zdecyduje się go spróbować, to odwiedzić może jakiś sklep mający w ofercie produkty włoskie pod adresem https://www.northcoast.pl/, z pewnością powinno mu się udać go tam zakupić. Będąc w takim sklepie rozglądnąć się warto za następnym ciekawym gatunkiem sera, jakim niewątpliwie jest mozzarella burrata. Cechuje się ona tym, że w środku kulki posiada kieszonkę pełną maślanego płynu, jaka powstaje w trakcie produkcji, przez dodanie odrobiny masła.
+Tekst Sponsorowany+