Kuchnia włoska jest niezmiernie znana oraz ubóstwiana na całym świecie. Rzecz jasna są potrawy, jakie się kojarzą jednoznacznie z Włochami, do nich Z pewnością wolno zaliczyć między innymi makarony czy pizzę. Potrawy i towary włoskie są znajome na całym świecie. Kto albowiem nie słyszał o mozzarelli, szynce parmeńskiej, ciętej tak cieniutko, że przez nią widać, ser parmezan, który Włosi dołączają niemal do wszystkiego – produkty włoskie oryginalne. Lasagne, kopytka – gnocchi, jako jedna z nielicznych potraw jest taka sama u nas, pierożki: ravioli bądź też tortellini, sos boloński, omlety oraz bezmiar jeszcze innych przysmaków, praktycznie nie można wyliczyć. Włosi, ale nie tylko oni sugerują włoską kuchnię za idealną na świecie.
Kuchnia włoska wyraźnie różni się od polskiej, niedużo można odnaleźć podobieństw, nawet kanapki są inne, albowiem chleb jest skrapiany oliwą z oliwek, która jest używana do wszystkiego, a nie smarowany masłem czy margaryna jak to się dzieje u nas. Zdziwienie zagraniczniaków wzbudza zjawisko zjadania chleba z gruszką. Podobnie jak tradycyjne śniadanie włoskie, jakie składa się tylko z herbatników oraz filiżanki kawy kompletnie nie przystaje do naszych śniadań. Testowanie w kuchni to niesamowita zabawa. By nauczyć się gotować musimy testować, próbować, musimy ćwiczyć. Tylko wtenczas nabędziemy porządnego doświadczenia – a to jest wymagane, by radzić sobie z przygotowywaniem dań, głównie tych skomplikowanych oraz kłopotliwych w przygotowaniu.
Testowanie w kuchni polega w głównej mierze na łączeniu smaków, na kombinacji, przyprawianiu, próbowaniu oryginalnych nieznanych nam rzeczy. Dzięki takiemu testowaniu poznajemy oryginalne smaki, wymyślamy nowatorskie potrawy. Sami jesteśmy dla siebie kucharzami, ale oraz degustatorami tego, co przygotujemy. Co poniektóre przygotowane przez nas dania są właściwie ponadprzeciętne oraz smaczne, inne niestety nie spełniają naszych oczekiwań. Jeśli jednakże nie będziemy obawiać się próbowania i testowania w kuchni z niekiedy dotrzemy do doskonałości a przyrządzane przez nas potrawy będą zachwycać wszystkich, którzy tylko będą posiadali okazję ich skosztować.