Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Przyglądając się sklepowym półkom bez problemów zauważy się na nich niewielkie foliowe woreczki, w których umieszczone są serowe kulki w zalewie. Serem tym jest mozzarella, jeden z najpopularniejszych obecnie gatunków sera. Jest on szczególnie ceniony we włoskiej kuchni, gdzie wykorzystuje się go powszechnie na pizzach, lecz również i innych ciepłych daniach i w sałatkach. Lecz tradycyjna mozzarella włoska według niejednej osoby różni się bardzo od tego, co można znaleźć w większości sklepów. Bierze się to z kilku rzeczy. W pierwszej kolejności na jej końcowy smak ogromne znaczenie ma użyte do produkcji mleko. A to które pochodzi od włoskich krów jest świetnej jakości, zwłaszcza tych hodowanych w niewielkich gospodarstwach. Z takich gospodarstw pochodzi też najbardziej ceniona odmiana właśnie tego sera, czyli mozzarella fior di latte.

Jest ona produkowana jedynie w paru regionach Włoch, według tradycyjnych receptur. Proces produkowania jest precyzyjny i długi, lecz dopilnowanie wszystkich szczegółów zapewnia wyjątkowy smak końcowego produktu. Nieduże włoskie gospodarstwa także słyną z produkcji kolejnego gatunku mozzarelli, którym jest mozzarella buffala. Przy wytwarzaniu tego sera zamiast krowiego mleka wykorzystuje się mleko bawołów. Ma on dużo większą zawartość tłuszczu, co ostatecznie się przekłada na ostateczny smak. Mozzarella buffala bowiem jest bardziej wyrazista, a równocześnie lekko kwaskowa.

Zawiera także dużo więcej różnego rodzaju odżywczych składników, dzięki czemu stanowi cenny składnik w codziennej diecie. Rosnącą popularnością wśród miłośników kuchni włoskiej cieszy się też mozzarella burrata. Ten gatunek sera produkuje się z mleka krowiego, ale w nieco odmienny sposób niż tradycyjny. W każdej z kulek robi się bowiem niedużą kieszonkę, do jakiej jest wlewana pewna ilość śmietanki. Dzięki temu właśnie po rozkrojeniu burrata ma nieco płynną konsystencję, a jednocześnie bardzo delikatnym maślany smak, tak ceniony przez wiele osób.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY