Lato to czas, gdy bardzo często się sięga po najróżniejsze lody i napoje, szczególnie jeśli są one zimne. A właśnie taka będzie granita, od kilku lat zyskująca ogromną popularność. Ten przepyszny deser został wymyślony w słonecznej Sycylii, to właśnie tam połączono wodę, sok z cytryny oraz cukier, i zaczęto to serwować w zmrożonej formie. Temperatura deseru jest ujemna, lecz przez ciągłe mieszanie wszystko przyjmuje formę malutkich kryształków.
W przeciągu krótkiego czasu granita zdobyła popularność w całej Europie, bijąc w upalne dni rekordy popularności. Dlatego też sporo osób zastanawiając się nad jakiś wakacyjnym biznesem rozważa poważnie punkt gastronomiczny z granitą. W praktyce tego typu biznes nie wymaga dużych finansowych nakładów, a może przynieść całkiem ciekawe przychody. Przede wszystkim trzeba będzie zainwestować w granitor, czyli urządzenie do robienia tego deseru. Granitory oferowane są w wielu odmianach, różniących się od siebie ilością zbiorników, możliwościami ustawienia temperatury czy też dodatkowymi funkcjami.
Jeżeli faktycznie będzie się chciało na tym zarabiać, to od razu należy postawić na wydajniejsze urządzenie, którego nie będą ograniczać za małe możliwości. Poza granitorem do kupienia będą jeszcze różnego rodzaju dodatki i akcesoria, takie jak na przykład opakowania do granity, niezbędne do tego aby można ją było podać klientom, czy podgrzewacz do sosu. Jeżeli do tego znajdzie się odpowiednie miejsce, najlepiej przy plaży, to można będzie liczyć na dużą liczbę klientów.
+Tekst Sponsorowany+