Jednym z istotniejszych obowiązków w czasie prowadzenia działalności gastronomicznej jest dbanie o należytą jakość odprowadzanych do kanalizacji ścieków. Jest to niezwykle ważne z dwóch powodów. Po pierwsze wymagają tego przepisy prawa, a za niedopełnienie obowiązku będą groziły finansowe konsekwencje. Lecz takie też mogą się pojawić, jeżeli by się zatkała rura kanalizacyjna, wówczas koszty jej udrożnienia również nie byłyby małe. Z tego też powodu koniecznym elementem wyposażenia takich lokali musi być odpowiednio dobrany separator eliminujący tłuszcz. Separatory takie są złożone komory o dopasowanym kształcie z kilkoma przegrodami w środku.
Takie przegrody przytrzymują przy dnie ciężkie osady, zaś lekki tłuszcz będzie się unosił na powierzchni. Z takich też powodów sam montaż takiego urządzenia nie wystarczy, bo trzeba go jeszcze systematycznie opróżniać. Serwis separatorów należy wykonywać systematycznie, nim zbiornik zostanie przepełniony. Ważne jest, aby któryś z pracowników lub sam właściciel systematycznie kontrolowali poziom warstwy tłuszczu i jeśli będzie taka potrzeba organizowali opróżnianie.
Nie można zrobić tego samemu, ponieważ jest to zabronione przez przepisy. Zgodnie z nimi czyszczenie separatorów tłuszcz może być wykonane wyłącznie przez wyspecjalizowane firmy, posiadające odpowiedni sprzęt do tego. Sam tłuszcz nie jest zaliczany do odpadów niebezpiecznych, lecz musi być on profesjonalnie utylizowany.
Firmy oferujące tego typu usługi najczęściej posiadają specjalne samochody ze zbiornikami, do których zbiera się odpadki. Z tego względu istotne będzie, aby miejsce montażu separatora wybrać w taki sposób, żeby można się było do niego wygodnie dostać. Dobrym rozwiązaniem będzie podpisanie z jakąś firmą stałej umowy na takie usługi. Wtedy nie tylko czyszczenie separatorów cena będzie bardziej korzystna, ale można się też od razu umówić na regularne przyjazdy, aby nie trzeba było za każdym razem dzwonić za terminem.