Chyba nie ma osoby, która nie próbowała by kiedyś pizzy czy spaghetti. Te dania każdemu kojarzyć się będą od razu z Włochami, a to jedynie niewielka część tego, co może zaproponować tamtejsza kuchnia. Nie bez podstawy jest ona uważana za jedną z najlepszych na świecie, a niektóre z dań spotkać można w każdym zakątku naszego globu. Jednak aby na przykład pizza smakowała tak jak w słonecznej Italii, to konieczne będzie użycie do jej przyrządzenia składników najwyższej jakości.
Najlepsze będą tu oczywiście produkty włoskie oryginalne, ponieważ to one właśnie zapewnią odpowiedni smak. Jednym z takich produktów, bez których obejść się nie może sporo dań, jest mozzarella włoska. Bez problemów można ją kupić w praktycznie każdym sklepie, z reguły będzie ona wytwarzana z krowiego mleka. Taka mozzarella aktualnie się cieszy największym powodzeniem, przede wszystkim ze względu na swój smak. Ser ten ma przeważnie formę niedużych kulek, posiada miękką, delikatną konsystencję i białą barwę.
Po rozerwaniu lekko się będzie strzępił, i to świadczyć będzie o jego jakości. Ostatnio w niektórych sklepach pojawiać się też zaczęła mozzarella burrata. Wyglądem ona przypomina typową mozzarellę, ale ma w środku kieszonkę wypełnioną delikatną śmietanką. Jeśli ktoś chciałby spróbować prawdziwej włoskiej klasyki, to świetnie nada się do tego mozzarella buffala. Ten gatunek sera jest bowiem wytwarzany z bawolego mleka.
+Tekst Sponsorowany+