Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Chyba każdy wielbiciel włoskiej kuchni słyszał o mozzarelli. W zasadzie żadna pizza nie obejdzie się bez tego sera, lecz często jest stosowany także jako składnik wielu innych potraw. W sklepach spożywczych rzecz jasna można znaleźć produkty przypominające oryginały z Włoch, lecz tak naprawdę daleko im do nich będzie.

Klasyczna mozzarella włoska jest sprzedawana w postaci zanurzonych w serwatce kulek. Posiada dość miękką strukturę i charakteryzuje się delikatnym smakiem. Po stopieniu dość mocno się ciągnie, przez co smakuje wyśmienicie na pizzy i innych ciepłych daniach. Ale można ją rzecz jasna też zjadać na zimno, chociażby jako dodatek do sałatek. Dla odpowiednie jakości włoskiej mozzarelli niezwykle istotne są oczywiście wszystkie składniki, ale też sposób w jaki się ją przyrządza. W teorii nie jest on trudny, ale różne szczegóły i niuanse sprawiają, że koniec końców ser uzyskuje wyjątkowy smak.

Typowa mozzarella produkowana jest głównie z krowiego mleka, lecz Włosi dysponują jeszcze kilkoma odmianami tego sera. Jedna z nich to mozzarella buffala, do produkcji której stosowane jest mleko bawołów. Całkiem niedawno jeszcze temu ten rodzaj mozzarelli nie cieszył się specjalnym uznaniem, również z powodu problemów z przechowywaniem. Ale stopniowo przekonywać zaczął swoim niepowtarzalnym smakiem, różniącym się dość mocno od normalnego. Różnice te wynikają z tego, że bawole mleko zawiera znacznie więcej tłuszczu, co ma znaczący wpływ na kulinarne doznania. Sam ser jest lekko kwaśny, lecz równocześnie smaczny, posiada również sporo zdrowotnych właściwości.

Bardzo ciekawie również smakuje mozzarella burrata, jaka dopiero zdobywa popularność w naszym kraju. Z reguły produkuje się ją z krowiego mleka, ale z dodatkiem śmietanki. To powoduje lekki maślany posmak, od którego zresztą wywodzi się oryginalna nazwa. Burrata wygląda bardzo podobnie do mozzarelli, ale w środku ma woreczek serowy. W zwykłym markecie takie sery są trudne do znalezienia, jeśli ktoś zamierza taki kupić, to znaleźć powinien jakiś sklep oferujący produkty włoskie oryginalne.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY